torsdag, september 27, 2007

Så började Linux, Historien om Linux

Linux skapades av Linus Torvalds som då var en ung student vid Helsingfors Universitet i Finland. Han började göra Linuxkärnan (kernel) eftersom han tyckte att Minix var rätt begränsat. Minix var ett litet gratis Unix-system.

Linux skapades av Linus Torvalds som då var en ung student vid Helsingfors Universitet i Finland. Han använde Unix på skolan, men hade inte råd till ett vettigt Unixsystem på sin hemdator (en 386:a) utan körde på en klon som hette Minix. Han började göra ett eget operativsystem eftersom han tyckte att Minix var rätt begränsat. Minix var ett litet gratis Unix-system. Linus bestämde sig för att börja jobba på sin egen Unixklon som han kallade för FREAX. När han skulle lägga FREAX på internet valde Linus att släppa källkoden till kärnan under GPL och samtidigt som han ändrade namnet till Linux. Linux ett bättre och mer seriöst namn. Men Linux var egentligen bara ett arbetsnamn, Linus tyckte det var för egofixerat att kalla det Linux. Men tillslut blev det Linux ändå, och det ångrar han inte.

Efter mycket kort tid fick Linus feedback på sitt projekt när studenter och andra nördar runt om i världen fick höra talas om det helt fria och öppna operativsystemet Linux, och folk började arbeta för att stödja deras egna hårdvaror och skickade sina drivrutiner och uppdateringar till Linus. Och så hade en rörelse satts i gång, och det som skulle bli det Linux vi känner i dag började formas.

Linus började att arbeta med Linux 1991. Den 25 augusti skrev han ett meddelande till comp.os.minix-nyhetsgruppen:

"From: torvalds@klaava.Helsinki.FI (Linus Benedict Torvalds)
Newsgroups: comp.os.minix
Subject: What would you like to see most in minix?
Date: 25 Aug 91 20:57:08 GMT
Organization: University of Helsinki

Hello everybody out there using minix -

I'm doing a (free) operating system (just a hobby, won't be big and professional like gnu)
for 386(486) AT clones. This has been brewing since april, and is starting to get ready.
I'd like any feedback on things people like/dislike in minix, as my OS resembles it somewhat
(same physical layout of the file-system (due to practical reasons) among other things).

I've currently ported bash(1.08) and gcc(1.40), and things seem to work. This implies
that I'll get something practical within a few months, and I'd like to know what features
most people would want. Any suggestions are welcome, but I won't promise I'll implement them :-)

Linus (torvalds@kruuna.helsinki.fi)

PS. Yes - it's free of any minix code, and it has a multi-threaded fs. It is NOT protable
(uses 386 task switching etc), and it probably never will support anything other than
AT-harddisks, as that's all I have :-(."

5 kommentarer:

Audrey sa...

Överskriften är helt korrekt medan själva innehållet antyder att Linux skulle vara ett operativsystem och inte en kärna. "In computer science, the kernel is the central component of most computer operating systems (OS)." (http://en.wikipedia.org/wiki/Kernel_%28computer_science%29).

Linuxkärnan var inte ens fri programvara/open source (även om den senare termen inte existerade vid det tillfället) när de första versionerna släpptes utan det var först senare han valde att byta licens till GPL, en licens som skapat av Richard Stallman och Free Software Foundation uttryckligen för att fungera som ett verktyg i skapandet av ett helt fritt (http://en.wikipedia.org/wiki/Free_software) operativsystem. Då Torvalds inledde sitt arbete var detta operativsystem, kallat GNU (http://www.gnu.org), i stort sett färdigt, det enda som saknades var en kärna och Torvalds nämner i sina tidiga mail till comp.os.minix Linuxkärnan som något som fyller den funktionen i väntan på GNU HURD (http://en.wikipedia.org/wiki/Gnu_hurd). För skapelsen av Linuxkärnan använde han verktyg från GNU-systemet, framför allt GNU C Compiler, vars licens han senare även valde för sitt eget projekt.

Så om du vill tala om Linux specifikt som den kärna det är, kan du citera Torvalds mail som du gjort. Om du däremot vill tala om det operativsystem som, ofta och felaktigt, kallas "Linux" bör du snarare citera detta mail från net.unix-wizards 27/9 1983: http://groups.google.com/group/net.unix-wizards/msg/4dadd63a976019d7

Audrey sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Audrey sa...

Det verkar som om hela URL:en inte får plats så jag har avlägsnat 'http://':

groups.google.com/group/net.unix-wizards/msg/4dadd63a976019d7

Mathias Dahl sa...

Bra kommentar Audrey! GNU behöver mer uppmärksamhet så att vi inte tappar fokus på det som är viktigt: användarens friheter. Linux var den sista pusselbiten som fattades, men det är "bara" själva kärnan, med vilken du inte kan göra speciellt mycket intressant om du inte har resten av systemet.

Erik sa...

Nu har jag ändrat artikeln, hoppas att ni tycker att den är korrekt skriven.