tisdag, januari 01, 2013

Ladda ner Linux

Jag vet att många har efterfrågat en lista över ställen där det går att ladda ner Linux. Nedladdningen kan gå till på flera sätt, du kan ladda Linux som en ISO-fil med ett ftp-program eller med BitTorrent. Storleken på en Linuxdistribution kan variera beroende på vilken fil du laddar ner (det kan vara CD-avbild eller DVD-avbild). Det kan också bero på vilken dator du har, en "vanlig" dator benämns med betäckningen x86 eller i386, en dator med 64-bitars processor med x86-64 eller amd64 samt äldre Mac-datorer kallas för PowerPC (PPC).

Att välja en distribution som passar dig är inte alltid det lättaste. Här presenterar jag de vanligaste distributionerna med nedladdningsställen. Läs mer på Distributioner om du vill läsa mer om de olika Linuxdistributionerna.

Här är de populäraste distributionerna som kan laddas ner. Det kan ibland räcka med att gå in på distributionens hemsida och välja download. De flesta kan också laddas ner från Sunets server, ftp://ftp.sunet.se/pub/os/Linux/distributions/

Ladda ner Debian
ftp://ftp.sunet.se/pub/os/Linux/distributions/debian-cd/current

Ladda ner Fedora
ftp://ftp.sunet.se/pub/Linux/distributions/fedora/

Ladda ner Mandriva
ftp://ftp.sunet.se/pub/Linux/distributions/Mandriva/official/iso/

Ladda ner KNOPPIX
ftp://ftp.sunet.se/pub/Linux/distributions/knoppix/

Ladda ner SimplyMEPIS
ftp://ftp.nluug.nl/pub/metalab/distributions/mepis/released/

Ladda ner openSUSE
ftp://ftp.sunet.se/pub/Linux/distributions/opensuse/distribution/openSUSE-current
http://software.opensuse.org/

Ladda ner PCLinuxOS
http://www.pclinuxos.com/?page_id=180

Ladda ner Ubuntu Linux
ftp://ftp.sunet.se/pub/Linux/distributions/ubuntu/ubuntu-cd/

Du kan även köpa Ubuntu och få hemskickad:
Kontrollera om nedladdningen är korrekt
För att se om filerna är korrekt nedladdade används md5sum. Det bästa sättet att kontrollera om iso-filen du laddat ner inte är felaktig är att matcha ditt md5sum-värde med det md5sum-värde som oftast finns på samma mapp som du laddade ner iso-filen i.

Ett lättanvändarvänligt Windows-program för att matcha och räkna ut md5sum är winMd5Sum.

Exempel på md5sum för filen ubuntu-10.04-desktop-i386.iso är: d044a2a0c8103fc3e5b7e18b0f7de1c8

Om du nu får samma värde på det som du laddade ner med det som du jämförde med är iso-filen korrekt.

Bränna Linux

När du laddat ned den distribution du valt öppnar du dina .ISO-filer med ditt brännarprogram. Jag laddade ner Ubuntu 10.4 som ryms på en CD.
  • ubuntu-10.04-desktop-i386.iso
Först så startar jag Nero som är mitt brännarprogram. Öppnar filen ubuntu-10.04-desktop-i386.iso via menyn, då kommer det upp en ruta och jag väljer att bränna en cd. Observera att du inte ska bränna filen rakt av utan att öppna den först av ditt brännarprogram (precis som med en komprimerad ZIP-fil)! Läs gärna guiden hur du bränner Linux.

3 kommentarer:

golfer sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
golfer sa...

LINUX.EXTON.NET kan du gratis hämta 35 olika Linux live system. Alla skivorna/systemen, utom EXTON NX, KioskCD-Firefox och DSL-Exton, är på svenska. Alla utom tre kan dessutom installeras till hårddisk om du så önskar. Det är alltså inte nödvändigt. (Systemen kan alla köras direkt från skiva). Ingenting b e h ö v e r installeras. Senaste "remastrade" system är openSuSE 10.2. (EXTON-OpSuS LiveDVD).

golfer sa...

Ovannämnda Linux live CD/DVD lista (EXTONS) har utökats till 37. Puppy-Exton Xfce 2007 och Puppy-Exton Gnome 2007 har tillkommit. Observera att flera av "extondistarna" är unika. D v s de finns bara att hämta på linux.exton.net. EXTON OpSuS LiveDVD (en remaster av OpenSuSE 10.2 LiveDVD) är dessutom världsunik. Det finns överhuvudtaget igen remaster av något openSuSE/SuSE-system att hämta någon annanstans i världen. Vare sig på engelska eller något annat språk.