torsdag, december 14, 2006

Distributioner

Jag under en tid skrivit lite om olika Linuxdistributioner. Nu är det alltså dags att sammanställa dem på en sida. I dagsläget har jag inte skrivet om så många distributioner men det kommer mer.

Linux är egentligen bara en operativsystemkärna; för att vi ska få ett användbart system behöver vi ha en distribution. Här fokuserar vi på några av de stora för såväl server som skrivbord. Läs även sidan som tipsar om vilken distribution du bör välja, Välja distribution.

Här har vi delat upp distributioner i olika klasser. Dessa är:
  • distributioner för vanliga användare.
  • cd- och dvd-baserade distributioner (Live-distributioner)
  • distributioner för datorovana användare.
  • distributioner för mer vana användare.
  • distributioner för företag.
  • distributioner för Mac.
Distributioner för vanliga användare
Fedora Core
En Linuxdistribution för alla, fortsättningen på Red Hat 9 för privatpersoner. Fedora är bl a kända för sin enkelhet att installera, har bra konfigurationsverktyg och har ett enhetligt utseende.

Mandriva Linux
Lättanvänd distribution med mycket mjukvara. Enkel att installera.

openSUSE
Riktar sig till hemanvändare men också mer avancerade. SUSE ägs numera av Novell.

Ubuntu
En mycket populär och enkel distribution som har det mesta. Ubuntu är byggd på Debian och använder paket-systemet apt-get. Ubuntu släpper en uppdatering var sjätte månad.

MEPIS Linux
MEPIS eller SimplyMEPIS är en ganska ny distribution ifrån 2003 och är en blandning mellan Debian och Knoppix. Distributionen kan användas som live-cd eller om man vill, installera den på en hårddisk. MEPIS är en distribution som är lätt att använda och har en smart finess, du kan testa ett program innan du installerar det på din hårddisk.

Live-distributioner
En live-distribution/live-cd är en Linuxdistribution som körs direkt ifrån datorns CD-läsare utan att du behöver installera någonting på hårddisken. Knoppix är den mest kända men nästan alla distributioner har numera en live-distribution som kan testas innan man installerar den riktigt, andra distributioner som har CD/DVD-baserade versioner är KursLinux, Morphix, SLAX, openSUSE och Ubuntu. Gå till Live-distributioner för att se alla.

Distributioner för datorovana användare
SimplyMEPIS
MEPIS eller SimplyMEPIS är en ganska ny distribution ifrån 2003 och är en blandning mellan Debian och Knoppix. Distributionen kan användas som live-cd eller om man vill, installera den på en hårddisk.

Xandros
Xandros Desktop är utan ett tvivel den mest användarvänliga distributionen på marknaden och som rekommenderas till "första-gången-Linux-användare".

Linspire
Linspire hette från början Lindows men det tyckte Microsoft var för likt Windows därför fick de byta namn till Linspire. Men distributionen Linspire lovar gott för Windows-användare som vill gå över till Linux.

Freespire
Freespire är tänkt att vara ett gratisalternativ till vanliga Linspire men projektet kommer att vara communitydrivet och bara byggt på öppen källkod.

Distributioner för mer vana användare
Arch Linux
Arch Linux är inspirerat av Crux, men helt fristående och eftersträvar KISS-filosofin (Keep it simple, stupid!) och till skillnad från många andra distributioner så strävar man efter att alltid ha de senaste stabila versionerna av alla paket.

CRUX
Svensk distribution som strävar efter att hålla saker och ting så enkla som möjligt.

Damn Small Linux (DSL)
En extremt liten distribution som bara är 50 MB. Men DSL är ändå ett fullt fungerade operativsystem med allt som behövs i ett OS.

Debian
Enda distributionen som inte ett företag ligger bakom. Anses av många som den mest säkra och stabila distributionen. Finns till många olika datortyper. Från små LinkSys NSLU2-datorer som är stor som en vanlig hårddisk till stordatorer som Sun och IBM:s stora datorer som väger flera hundra kg.

Gentoo
Gentoo är känt för att låta användaren själv konfigurera och optimera installationen i väldigt stor utsträckning.

Slackware
Anses av många som den riktiga Linuxdistributionen. Var bland de första Linuxdistributionerna på marknaden.

Linux för Mac
Idag finns de flesta Linuxdistributioner för Mac. Ubuntu Linux har bland annat en distribution för Mac som passar Macbook. Yellow Dog Linux är en distribution som från början var anpassad för Mac eller PowerPC (PPC) som det egentligen heter innan Apple började med Intelprocessorer. Debian finns även tidigare till olika Macdatorer baserade på MC68000 eller PPC-CPU:er.

Företagsdistributioner
SUSE Linux Enterprise
SUSE Linux Enterprise är en distribution med lång livslängd, stabilitet, certifiering och möjlighet till support och utbildning riktad till företag. SUSE Linux Enterprise är en Linux-distribution från Novell som är baserad på openSUSE.

RedHat
RedHat finns i en Enterprise-version ämnad för företag. Denna distribution är i huvudsak tillägnad företag, och säljes med supportavtal. Detta är en av de stora skillnaderna mellan RedHat Enterprise Linux och Fedora Core som Redhat bygger på.

Mer information om olika distributioner
Om du vill veta mer om de olika distributionerna har Distrowatch.com en bra guide på svenska till de populäraste och största distributionerna. Där finns även bilder på varje distributions skrivbord.

1 kommentar:

golfer sa...

Jag vill bara tipsa om att 39 olika Linux live CD/DVD:s på svenska kan hämtas gratis på LINUX.EXTON.NET.