fredag, augusti 06, 2010

Varför Linux?

Varför egentligen ska du använda Linux? Det finns ganska många andra operativsystem att välja bland, varför Linux av alla dem?

En kort sammanfattning om varför du ska skaffa Linux finns här i början av texten. Efter sammanfattningen följer en artikel som Patrik Lindgren skrivit och handlar bland annat om säkerhet i Windows och Linux.

Pris
Många förknippar Linux med ordet gratis och Windows som dyrt. Det är en av de viktigaste anledningarna till att en del företag byter till Linux för att minska kostnaderna för licenser på t ex Windows. Men Linux är inte alltid gratis, men de största distributionerna tenderar att vara det.

Virus

Marknaden för virus är inte stor för Linuxdatorer, en anledning kan vara att det inte är lönt att sprida virus till en plattform inte många använder. Men en annan anledning kan vara att Linux är uppbyggt att du inte ska kunna komma åt systemfiler hur som helst. Utan Linux använder ett administratörskonto istället, root.

Fritt
Vem som helst kan ändra vad de vill. Hacka dig in i ditt eget operativsystem eller ändra något för att få datorn att bli snabbare. Det och att Linux inte stöder monopol som Microsoft utan du bestämmer själv över vad du ska ha i din dator är en stor fördel om du väljer Linux.

Säkerhet

  • Om man inte använder "root"-kontot i Linux är det nästan omöjligt att sabotera datorn.
  • Säkerheten gör även att man kan använda Linux i routrar och servrar eller som brandvägg.

Länkar

  • http://www.suncoastlug.org/proscons.html
  • http://getthefacts.nu/

Myter och felaktiga påståenden angående säkerhet
Inledning
Jag vill med denna artikel slå hål på en rad myter och felaktiga påståenden angående säkerheten i Linux och i Windows. Linux är visserligen inget operativsystem, utan en kärna som är utvecklad av Linus Torvalds men när jag i denna text skriver Linux så menar jag i allmänhet Linuxbaserade distributioner och när jag skriver Windows eller Win så menar jag Windows XP. Och när jag skriver OSS menar jag Open Source dvs öppen källkod.

Användarvänlighet
När det gäller användarvänlighet har Windows länge legat långt framme men linuxbaserade system börjar mer och mer komma ikapp beroende på att:

I Win XP följer det varken med officepaket, Acrobat Reader, ftp-program, grafikprogram eller något riktigt spel (förutom harpan och kungen), i de flesta moderna Linuxdistributioner får man med allt detta plus en massa andra program på en gång när man installerar det .

I de flesta fönsterhanterare (KDE, Gnome m fl) i Linux och unix så har man något som kallas för virtuella skrivbord vilket är till stor hjälp när man har många fönster framme, det finns inte i Win XP. I Linux har man en funktion om man har scrollmus att man kan markera genom att dra med musen och klistra in genom att klicka på scrollhjulet, detta finns inte i Win XP men är väldigt användbart.

Linux filsystem blir inte defragmenterat på samma sätt som Win XP, därför behövs inget defrag i Linux och man kan ägna sin tid åt att arbeta istället för att underhålla systemet.

Själv kör jag för tillfället Xandros som är en mycket användarvänlig Linuxdistribution, inte helt perfekt kanske men iallafall stabilare än Win XP, den fungerar bra ihop med både digitalkamera, scanner och skrivare utan att man behövde installera några drivrutiner alls vilket kan vara problem med vissa distributioner.

I Win Xp fanns ingen inbyggd säkerhet förrän ganska nyligt då Servicepack 2 (Sp2) släpptes. Sp2 innehåller visserligen en brandvägg men på grund av flera nyligen upptäckta buggar och många andra problem med denna kan jag bara rekommendera att använda alternativa brandväggar istället. Utöver dessa måste man installera ett antivirusprogram, en popup stoppare och en spamblockerare för att kunna använda datorn på internet och inte ens då är man riktigt säker.

Installation av program skiljer sig väldigt mellan olika distributioner och det finns inget generellt installationsförfarande. Debianbaserade Linuxdistributioner som Xandros, Ubuntu, Mepis och så klart Debian själv har det kanske lättaste sättet att installera program på:

  1. Man startar programmet Synaptic som fungerar ungefär som Win Update.
  2. Ange root lösenord (om man inte är inloggad som root redan).
  3. Välj det program du vill installera.
  4. Klicka på install.
  5. Klart.


Redhat-baserade distributioner som Suse, Mandrake och Fedora m.fl. använder sk rpm paket som kan vara lite jobbiga att installera pga att de ibland inte installerar alla små program som det man vill installera är beroende av (ungeför som om ett windows program är beroende av en viss dll-fil men inte lägger in det vid installationen). Det börjar dock bli bättre på den punkten. Deb-baserade distributioner är i regel bättre på att hålla reda på alla beroenden än vad rpm baserade distributioner är.

Fakta om säkerhet

Linux är säkrare än Win XP, inte på grund av att Win XP är större på marknaden och därmed lockar fler att göra virus mm, vilket är en vanligt förekommande myt som bla. Microsoft sprider ut för att vilseleda folk, utan på grund av att Windows från början var tänkt som ett enanvändar system, vilket ibland också kallas för ett monolitiskt system.

Man har sedan byggt på med olika funktioner för att få det till ett fleranvändarsystem. Problemet är att alla program, exempelvis Internet Explorer och brandväggen i XP Servicepack2 är integrerade med resten av operativsystemet och det i sig är en stor säkerhetsrisk som i praktiken innebär att när man exempelvis lagar ett säkerhetshål i IE så uppstår nya säkerhetshål på andra ställen i systemet vilket gör hela systemet ostabilt, därav många blåskärmar, förbjudna åtgärder och minnesdumpningar. Microsoft släpper nya uppdateringar andra tisdagen varje månad för att täppa igen dessa säkerhetshål.

Linux å andra sidan var från början konstruerat som ett fleranvändarsystem med allt vad det innebär av inbyggd säkerhet mellan användare mm. Användarna är helt separerade från varandra och ser inte varandras filer till skillnad från i Windows där bara vissa mappar som tex mina dokument är separerade från varandra.

Linux är uppbyggt av moduler ungefär som Lego där varje bit passar ihop med andra bitar för att tillsammans utgöra en distribution. Därför skiljer sig distributionerna åt olika när det gäller val av program och utformning av katalogstrukturen

Ett eventuellt virus som infekterar exempelvis Redhat behöver inte nödvändigt vis fungera under Debian, tack vare att linux distributionerna har just en modulär uppbyggnad. sen är det ett plus att källkoden är fri och kan inspekteras vilket gör att eventuella virus och fel i källkoden snabbt hittas och åtgärdas.

Om man mot förmodan skulle få ett virus i Linux så drabbar det bara den användaren som har laddat hem viruset eftersom viruset måste ha "root privilegier" (administratörsrättigheter) för att kunna sprida sig till andra användare och ändra, lägga till och ta bort systemfiler.

Det är med andra ord ganska komplicerat att göra ett virus som drabbar alla olika linux distributioner plus knäcker root lösenordet för respektive system eftersom de lägger programfilerna på olika ställen i systemet.

Detta är linux styrka när det gäller säkerhet men dess svaghet när det gäller användarvänlighet

I Win XP kan man under installationen välja att ha en eller flera användare och dessa får då automatiskt administratörsrättigheter. Eftersom alla användare har fullständiga rättigheter så kan eventuella spionprogram och virus varianter skriva in sig i systemfilerna och i registret utan några hinder. Det finns visserligen ett Administratörskonto också men det syns endast om man av någon andledning har startat i felsäkert läge, eller trycker Ctrl+Alt+Delete två gånger vid inloggningsskärmen.

Många användare har dessutom ställt in systemet så att inget lösenord behövs för att använda datorn För att ändra på allt detta går man går in på kontrollpanelen, väljer användarkonton och skapar ett lösenord. Detta är första och förmodligen det viktigaste steget till att göra en Windows dator någorlunda säker. På detta ställe kan man även ändra kontotyp och ge användare ett konto med begränsade rättigheter.

Problemet är att majoriteten av Win XP användare (hemanvändare) inte bryr sig om ifall de kör med fulla rättigheter ut mot internet för man vill inte behöva logga ut och logga in för att installera ett program.

Detta är en näst intill en ren omöjlighet i Linux eftersom man är tvungen att skapa ett normalanvändarkonto vid installationen samt ange lösenord för varje användare man skapar. När man loggar in som root möts man av en röd bakrund för att påminnas och varnas om att man är inloggad med fullständiga rättigheter (i alla fall i Xandros) I vissa andra distributioner tillåts root användaren att endast logga in i konsolläge för att man inte ska kunna ändra något av misstag Detta är några förklaringar till varför Linux är och kommer även fortsättningsvis att vara säkrare än Win XP.

En annan viktig sak när det gäller säkerhet i Win XP är de s.k. AktiveX-kontrollerna som stöds av Internet Explorer. Dessa gör det möjligt att göra t.e.x. en online virus scanning av systemet från exempelvis www.symantec.com men de kan även göra det möjligt att exekvera skadlig eller virusinfekterad kod på en Windows-dator och detta är ytterligare en brist i Win XP. I detta fall hjälper inga brandväggar eller antivirusprogram, då systemet luras att tro att den gör exempelvis en uppdatering av systemet.

Programinstallation
I nästan alla moderna Linuxdistributioner (så vitt jag vet) fungerar programinstallation så att man antingen startar ett speciellt program (exempelvis Yast i SuSE, Xandros update i Xandros, synaptic i Debian) skriver in sitt root-lösenord och sedan är det bara att klicka på sökfunktionen, skriva in namnet på programmet man söker efter och klicka på install.

Ett annat och aningen svårare sätt är att göra det via konsolen, exempelvis med kommandot: apt-get install program_xyz. Observera att man kan bara göra det om man är i en root konsol vilket man kan få med kommandot su som betyder superuser.

Inget av detta fungerar i Win XP vilket hade varit smidigt.

Support under Linux
Det finns faktiskt gått om möjligheter att få support under Linux. Man kan antingen köpa en kommersiell Linuxdistribution som SuSE, Xandros och Redhat m.fl och få telefonsupport med i köpet eller så vänder man sig till någon av de många Linux User Groups som finns runt om i Sverige.

Vill man inte det så kan man besöka exempelvis http://forum.linux.se/ som är ett användarforum för Linuxanvändare eller besöka hemsidan för den Linuxdistributionen man har valt, de allra flesta har egna användarforum.

Fråga:
Om linux nu är så mycket bättre än Windows varför har det då inte större marknadsandelar än vad det har?

Svar: Det beror på en mängd saker, Jag kommer här bara att ta upp några av de som jag tror är de viktigaste:

Microsoft Monopol
Datorbutikerna får inte sälja Linuxbaserade datorer om de vill behålla Microsoft som leverantör. Pga bla detta kan Microsoft behålla sitt monopol ett tag till. Hade Linux varit kommersiellt istället för som nu baserat på OSS så hade förmodligen Microsoft köpt upp det och lagt ner det för länge sen som de har gjort med många andra konkurrenter. Eftersom Microsoft inte kan köpa upp Linux så försöker man desperat svartmåla det istället, därav uppstår alla myter som exempelvis: att om Linux skulle vara lika stort som Windows så skulle det drabbas av lika många virus och att Linux skulle vara dyrare och svårare vilket alltså inte är helt sant.

Många företag utnyttjar idag Microsofts MSDN som är en slags prenumerationstjänst med vilken man får tillgång till alla Microsofts programvaror fören viss summa pengar per år. Priset varierar beroende på vilket avtal man tecknar men det kan variera från 2000 kr till strax under 30 000 per år. Detta gör att företagen betalar långt under vad hemma användare får betala för samma program och bidrar på så vis till Microsofts fortsatta monopol.

Tillgänglighet
Traditionellt sett har man laddat ner Linuxdistributioner som en ISO-fil via nätet men jag tror att om Linuxbaserade system ska ha en chans att etablera sig bland vanliga hemmaanvändare så måste man kunna gå in i närmsta datorbutik och köpa en dator med Linux på eller åtminstone en utan Win XP. Tack och lov så börjar fler och fler butiker sälja datorer med Windows som tillval så att folk får välja själva, vilket kan skynda på utvecklingen mot fler Linuxanvändare.

En annan trend är att flera stora datortillverkare, bl.a. Acer och HP börjar sälja datorer med Linux förinstallerat. Dessa finns bl.a. att köpa hos Dustin.se.

Spel
Alla nya spel måste släppas även för Linux vilket kommer att dröja eftersom markanden ännu är för liten, även om det har börjat bli bättre. Under tiden kan en lösning på detta vara att ha dubbla operativsystem på datorn och använda Win Xp till spel och Linux till allt annat som t.ex. att surfa på nätet.

Programutbud
Det är många idag som skulle vilja gå över till ett säkrare system än Windows Xp men det som hindrar är att exempelvis inte Photoshop eller andra vanliga Windowsprogram finns till Linux ännu.

Dessa personer kan prova med Crossover Office som är ett program som kan emulera Windows så att vissa Windowsprogram kan köras även under Linuxbaserade system. Det finns också en rad alternativa program som kan mäta sig med traditionella Windowsprogram tex Gimp som är ett bra alternativ för Photoshop-användare och OpenOffice som är ett gratis officepaket för att nämna några.

Det finns visserligen alternativ till Photoshop som exempelvis Gimp men för professionell grafisk produktion är det inte tillräckligt bra ännu då det bl.a. saknar stöd för 16- och 24bitars .tiff-bilder som är det man använder mest inom grafisk produktion.

Standardisering

När det gäller installation av program måste det ske en ökad standardisering av installationsprogram, men detta får för den skull inte förstöra säkerheten i de olika distributionerna. Variationen är Linux styrka när det gäller säkerhet men dess svaghet när det gäller användarvänlighet.

Kompatibilitet
Tillverkare av Moderkort, Digitalkameror, Skanners och Skrivare m.m. måste se till att deras produkter kan användas under Linux annars kommer användarna inte köpa deras produkter till förmån för Linuxvänliga produkter, allt eftersom användarbasen växer.

Tester av hårdvara
Datortidningarna måste bli bättre på att rapportera om testade produkter fungerar i Linux.

Ökad tillgänglighet av Linuxkurser

Många företag vill gärna gå över till Linuxbaserade system men har svårighet att hitta personal med Linuxkunskaper. De som finns på universiteten är mest inriktade på programmering och väldigt lite på hur själva operativsystemen funkar.

Här måste skolorna hjälpa till att öka kunskapen om alternativa operativsystem och det måste skrivas in i läroplanen för gymnasieskolan och inkluderas i datakörkortet till att börja med.

Brasilien är ett föredömligt exempel på hur det skulle kunna gå till. Brasilianska federala regeringen kommer att anta ett dekret som påbjuder alla regeringsorgan att gå över till OSS. Dekretet som är det sista steget i processen när man stiftar nya lagar kräver att alla skall migrera till OSS om inte särskilda skäl kan anges för att fortsätta med befintlig kommersiell mjukvara. För närvarande använder 7 av 22 federala ministerier OSS. Om detta verkligen blir av kommer framtiden utvisa men det är ett bra initiativ för att sprida OSS.

Framtiden
Hur kommer datoranvändandet se ut om tio år?

Det är det ju egentligen ingen som vet men om man får tro på de trender som börjar synas idag så kommer datorerna bli mindre och mer integrerade i annan hemelektronik som TV och video, men även i köksutrustning som exempelvis kylskåp, tvättmaskiner m.m.

Jag tror dock inte att det kommer att vara så vanligt hos medelsvensson att ha ett intelligent kylskåp utan det kommer nog fortsättningsvis vara förbehållet det rikaste skiktet i samhället.

I många länder kommer statliga myndigheter, universitet och skolor av flera skäl att börja använda öppna lösningar i högre grad än i dag, det första är för att höja säkerheten, det andra är för att spara pengar och det tredje är att Windows inte längre är ett lika populärt alternativ.


Microsoft nästa stora operativsystem Vista släpps någon gång under slutet av 2007 men är inte den succé som Microsoft räknat med och försäljningen går katastrofalt dåligt bland annat p.g.a. att man inte har inkluderat det databasbaserade filsystem som man utlovade. Windows andel av skrivbordsdatorer sjunker till strax över 50 % under 2007 och fortsätter neråt under 2008 vilket får till följd att allt fler programvaruföretag börjar porta sina program till Linuxbaserade system.

En annan orsak till varför Microsofts operativsystem får minskade markandsandelar är att Microsoft tvingas att dela upp sitt bolag i två separata företag, ett som tillverkar operativsystem och ett som tillverkar tillbehörsprogram som exempelvis Officepaket.

Microsoft tvingas under 2006 att betala skadestånd för olagliga affärsmetoder sedan de försökt tvinga bort konkurrenter till deras eget Mediaplayer. I EU införs lagstiftning som säger att myndigheter i första hand skall välja öppna lösningar framför properiära. Det mjukvarupatentförslag man ville införa röstades ner med stor majoritet i EU parlamentet och det fick till följd att en halv miljon nya IT-företag specialiserade på OSSlösningar och -support startades i EU under 2006.

I Asien, Sydamerika och Afrika har datoranvändandet tagit fart på allvar men man har inte tagit till sig de nerbantade versioner av Win Xp som Microsoft hade hoppats på utan istället utvecklas det nationella versioner av Linux.

Apple och Linux växer och får ungefär 25 % vardera av skrivbordsdatormarkanden under 2008 för att sedan fortsätta att öka under första hälften av 2010 talet.

Programvaror utvecklade för Apples nya Intel-baserade datorer går lätt att porta till Linux och andra Unixkompatibla system och därmed ökar programvaruutbudet för dessa lavinartat. Apples datorer är dock för dyra för medelsvensson varför de flesta väljer Linux på en standard PC istället

Mycket av denna framtidsanalys är önsketänkande från min sida även om en del av analysen är fullt möjlig.

Källor: http://www.theregister.co.uk/security/security_report_Win_vs_linux/--

Jämförelse mellan säkerheten i Windows 2003 server och Redhat Enterprise Server.

Datormagazin nr 4 2005 artikeln Kampen om skrivbordet. Microsoft versus Novell

www.linuxhuset.se nyhetssajt 2005-04-29

www.idg.se mfl

Med Vänlig Hälsning Patrik Lindgren

Inga kommentarer: