lördag, augusti 07, 2010

Fönsterhanterare/skrivbordsmiljöer

Vill byta utseendet men vet inte riktigt vilken fönsterhanterare jag ska välja? Här nedan har jag gjort en sammanställning av de vanligaste. Fönsterhanteraren är det program som tar hand om fönstrens placering på skärmen i X. Många fönsterhanterare bidrar också med andra funktioner, som att sätta bakgrundsbild, binda snabbkommandon och att tillhandahålla virtuella skrivbord. Vissa fönsterhanterare har så mycket funktioner i sig att de kallas skrivbordsmiljöer (Eng. "Desktop Environments") istället, exempel på sådana är de populära Gnome och KDE. Men här nedan har jag valt att ta med båda sorterna.

Olika fönsterhanterare och skrivbordsmiljöer
Gnome
Den näst största skrivbordsmiljön efter KDE. För mer screenshots, titta in på Gnomes sida.

Gnome har också en hemsida (precis som KDE) med extramaterial som man kan använda för att konfigurera dess utseende så att det passar just dig, Gnome-look.org.

KDE
Den största skrivbordsmiljön. För mer screenshots, titta in på KDEs sida

KDE har också (precis som Gnome) en hemsida med extramaterial som man kan använda för att konfigurera dess utseende så att det passar just dig. KDE-look.org.

Fluxbox
Fluxbox bygger på Blackbox men det skiljer massor mellan dem.

Xfce
Xfce ska vara mycket resurssnålare än både Gnome och KDE.

PekWM
PekWM är en liten, snabb, funktionell och flexibel fönsterhanterare. Det är menat att se fint ut samtidigt som det fortfarande är litet. Claes Nästen skrev det från koden till aewm++ och lade till auto properties, en keychain aware keygrabber, window grouping (känt som tabbing i ion och fluxbox), samt support för xinerama. pekwm.org. Teman till PekWM finns här.

Tips
Ta en titt under avdelningen screenshots, där kan du se lite mer hur de olika fönsterhanterarna ser ut.

1 kommentar:

Mathias Dahl sa...

Jag antar att du vet att varken KDE eller Gnome är fönsterhanterare, ett bättre namn är skrivbordshanterare eller -miljöer. Du kan dessutom byta fönsterhanterare i både Gnome och KDE. Men kanske ville du ignorera detta för att få en artikel som riktar sig till nybörjare eller ovana användare.